mandag den 4. juli 2011

Bær-eddiker

Så er det nu der begynder at være en overflod af friske, modne, danske bær. De er jo dejlige som de er, med lidt kold fløde og et drys sukker, i en frugtgrød med mandelmælk, eller en hurtig råsyltet marmelade. Men hvis du har en håndfuld tilovers er det værd at lave en eddike - den kan du så glæde dig over når sæsonen er omme.

raspberry vinegar


Her er en fremgangsmåde, mere end en opskrift - jeg lader mig gerne lede af hvad jeg har af (gen)brugbare glasflasker i skabet.

Opskrift:

friske hele hindbær, kirsebær, eller brombær
evt. krydderi eller krydderurt
økologisk æblecider-eddike


Vask flaske og låg grundigt og skold dem.
Fyld op med hele modne bær og kom eventuelt et krydderi eller en krydderurt i flasken - min hindbæreddike fik en teskefuld anisfrø.
NB - hvis du bruger kirsebær skal hvert bær prikkes en 2-3 gange så eddiken kan komme til.
Kom eddike på flasken så det dækker bærrene helt - bank flaskens bund let ned mod bordpladen for at frigøre luftlommer.
Luk flasken tæt til og lad eddiken trække i mindst 4 uger før du begynder at bruge af den.

raspberry vinegar


Variation: brug eventuelt et par stilke frisk mynte sammen med hindbær. Kirsebærrene kan bære en stjerneanis eller en stilk rosmarin, og brombær passer godt med citronskal eller timian.

Velbekomme!



The English Corner

It's the season for fresh berries right now. If you have a handful to spare, have a go at this simple way to preserve a bit of that summer sweetness for later.

raspberry vinegar

This is more a guideline than actual recipe as I give no set amounts. I usually let the size of what (re)usable lidded bottle I have guide me.

Recipe:

fresh whole raspberries, cherries or blackberries
optional spice or herb of your choice
organic apple cider vinegar


Thouroughly wash and scald your bottle and cap.
Fill the bottle with fresh ripe berries. NB - if you use cherries make sure to prick each berry a few times to allow the vinegar access.
Add spice or herb if you like - I put a teaspoon of aniseeds in my raspberry-vinegar.
Add vinegar to the bottle until the berries are covered.
Cap and leave to infuse for a minimum of 4 weeks before using.

Variation: you can add a couple of sprigs of fresh mint to the raspberry vinegar instead of aniseed. The cherries will be up for a sprig of rosemary or a star anise, and the blackberries work well with lemon rind or thyme.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar