torsdag den 11. juni 2009

Persiske mønstre på mine danske småkager

Efter at have gennemtrawlet samtlige køkkenskabe og -skuffer efter lidt sødt til aftenteen det seneste par dage, tog jeg mig endelig sammen til at bage et par plader småkager i dag. Jeg fandt min persiske svigermors fine stempler frem, slog klørene i den halve øko-citron der var tilovers fra aftenens fiskeret, og fik bikset en opskrift sammen.

Lemon-vanilla flavoured almond biscuits

Småkagerne er uden bagepulver og helt enkle at lave. Jeg brugte en smule malede mandler og gav dem smag af citronskal og vanilje, men du kan fint bruge andre nødder og erstatte citronskal og vanilje med for eksempel ½ tsk kardemomme, hvis du har lyst.

Lemon-vanilla flavoured almond biscuits

Opskrift:

50 g mandler
200 g fint speltmel
1 knvsp salt
revet skal af ½ citron
korn af 1 stang vanilje
100 g vegetabilsk smør
100 g gyldent rørsukker
1 æg


Tænd ovnen på 185°
Kom mandlerne i køkkenmaskinen eller blenderen og mal dem fint. Jeg bruger dem bare som de er, men hvis du foretrækker dem uden skind, kan du bare smutte dem først.
Tilsæt mel, salt, citronskal, vaniljekorn samt smørret i tern. Kør det sammen på høj hastighed til det ligner fintrevet ost.
Kom sukker og æg i maskinen og kør på middel hastighed til det begynder at klumpe sammen. Skru ned på lav hastighed og stop så snart dejen samler sig.
Vend dejen ud på et let melet bord og del den i 32 stykker.
Kom bagepapir på en plade. Tril 16 kugler og fordel dem på pladen. Hvis du har et fint stempel kan du trykke kagerne flade med det. Børst eventuelt lidt mel på toppen af kuglerne inden du stempler, så det ikke hænger fast.

Lemon-vanilla flavoured almond biscuits Lemon-vanilla flavoured almond biscuits
Lemon-vanilla flavoured almond biscuits Lemon-vanilla flavoured almond biscuits

Du kan også trykke kagerne flade med en gaffel eller 3 fingre, det giver et fint mønster.
Bag kagerne øverst i ovnen i 12-15 minutter, eller til de er let gyldne. Tager det mere end 15 minutter må du hæve temperaturen 10-15 grader.
Lad de bagte småkager køle af på en rist og bag endnu en plade imens.

Lemon-vanilla flavoured almond biscuits

Kagerne smager dejligt til en kop te eller kaffe, men passer også rigtig godt til is eller jordbær.

Velbekomme!



The English Corner

I've been craving something sweet to go with the evening tea for several nights, and finally got around to baking a couple of plates of biscuits. I cobbled together this simple recipe, and gave the biscuits a little shine with some Iranian kuluche stamps - my mother in law uses these on her delicious sweet and savoury kuluche, filled with sweet date purée or dotted with cumin. Mine are much less exotic, with a little ground almonds and flavoured with vanilla and grated lemon rind. You can use different kinds of nuts if you prefer, and the vanilla and lemon rind can be exchanged for ½ teaspoon ground cardamom.

Lemon-vanilla flavoured almond biscuits

I grind my almonds whole, but you can remove the skin first if you want the biscuits less coarse and more purely white.

Opskrift:

50 g almonds
200 g sifted spelt flour
1 pinch salt
grated rind of ½ organic lemon
seeds of 1 vanilla pod
100 g vegetable butter
100 g golden sugar
1 egg


Heat the oven to 185° C
Grind the almonds finely in a food processor.
Add flour, salt, lemon rind, vanilla seeds, and the butter cut into small cubes. Run the machine at high speed until the ingredients resemble finely grated cheese.
Add sugar and egg to the bowl, and run at medium speed until it starts to form lumps. Reduce speed to low, and stop as soon as the dough assembles into a ball.
Place the dough on a tabletop lightly dusted with flour and divide into 32 pieces.
Cover a baking plate with paper or dust it with flour. Roll 16 balls of dough and distribute on the plate. If you have a biscuit stamp use it to flatten the ball with - you can dust the top of the dough with a little flour to prevent it from sticking in the stamp. Otherwise use a fork or three fingers to flatten the balls.
Bake in the top of the oven for 12-15 minutes or until lightly golden. If this takes longer than 15 minutes to achieve you will need to raise the temperature 10-15 degrees.

Lemon-vanilla flavoured almond biscuits

Let the baked biscuits cool on a rack while you bake the second plate.
Serve with a cup of tea or coffee, or in the company of fresh strawberries or a small bowl of icecream.

Lemon-vanilla flavoured almond biscuits

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar