mandag den 22. juni 2009

Kokosris - en dessert

Det her er et eksperiment - et forsøg på at lave en cremet dessert uden brug af mælkeprodukter eller soja-fløde. Små runde grødris er simpelthen kogt i en blanding af kokos- og sojamælk. Jeg tror såmænd sagtens sojamælken kunne erstattes af vand, bare der er noget til at fortynde den ultra fede kokosmælk lidt, så risene har noget væde at suge til sig.

kokosris med appelsin

Lige i første omgang var jeg mindre begejstret for den i kold udgave, men det hjalp gevaldigt at komme en lille skefuld råsyltet appelsinmarmelade på toppen. Vi prøvede også med friske jordbær der havde trukket lidt med den hjemmelavede vaniljesukker, men jeg tror det ville have været bedre hvis der ikke havde været kardemomme i risene.

coconut rice with strawberries

Eller måske skulle der bare have været et par skefulde jordbær- rabarberkompot i bunden af skålen under risene, så de havde lidt mere intens smag at spille op til. Her kommer i hvert fald opskriften med kardemomme - erstat eventuelt med vanilje, kanel, stjerneanis eller lime hvis du har lyst.

Opskrift:

1 dl vand
3 dl sojadrik (evt. vand)
1 dl grødris
6 kapsler kardemomme
3 dl kokosmælk

2 spsk gylden rørsukker

12 spsk frugtkompot/syltetøj/marmelade
evt. et drys kanelsukker og 1 tsk hakkede ristede nødder til hver portion


Bring vand og sojadrik i kog med kardemommen og drys risene i. Lad risene koge under omrøring ved svag til jævn varme i 10 minutter.
Tilsæt kokosmælk og bring gryden i kog igen. Læg låg på gryden og pak den ind i et håndklæde, og stil den ind under dynen i en time.
Fjern de hele kardemommekapsler og rør sukker i risene.
Fyld 2 spsk frugtkompot eller syltetøj/marmelade i 6 små skåle, fordel risene over og dæk med plastfolie. Kom desserten på køl i mindst ½ time eller til du skal bruge den. Den kan stå op til 3 dage på køl.
Desserten kan pyntes med et drys kanel og/eller lidt hakkede ristede nødder, f.eks pistacie eller mandel.
Hvis du udelader frugt i bunden, kan skålene toppes af med 1 spsk råsyltet appelsinmarmelade hver - det var husets favoritudgave.

afternoon treat

Næste gang tror jeg, at jeg vil prøve at smage kokosrisen til med lidt rosenvand, når jeg kommer sukkeret i. Og så skal skålene pyntes med lidt hakkede usaltede pistacier.

Velbekomme!



The English Corner

An experiment with a coconut rice dessert.

Recipe:

100 ml water
300 ml soy milk (or water)
100 ml pudding rice
6 whole green cardamom pods
300 ml coconut milk

2 tbsp golden cane sugar
12 tbsp fruit compote/preserves/marmelade

a pinch cinnamon sugar and a tsp chopped nuts for garnish on each serving if liked


Bring water and soy milk to the boil with the whole cardamoms in a small saucepan, and sprinkle the rice in. Allow to boil gently for 10 minutes while stirring constantly.
Add the coconut milk and bring back to the boil. Cover the saucepan, wrap up in a towel and leave it under a warm quilt for an hour until the rice is done.
Remove the cardamom pods and stir in the sugar.
Take 6 small pots, glasses or ramekins, and place 2 tbsp fruit compote, preserve or marmalade in the bottom of each. Top with the rice, cover the pots with foil, and refrigerate for minimum ½ hour or up to 3 days.
Remove the pots from the fridge 15 minutes before serving.
When ready to serve, garnish the pots with a little sugar and chopped nuts if you like.

You can also leave out the fruit in the bottom of the pots, and just garnish each with a tablespoon of quality orange marmalade - we had a raw orange preserve, and this was our favourite combination of flavours. The other version depicted above features fresh strawberries left to steep in homemade vanilla sugar for 15 minutes.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar