søndag den 11. januar 2009

Morgenmad

Weekendens morgenmad er som regel noget særligt, med tid til at lave noget varmt og godt at starte dagen på. Udover diverse retter med æg, som vi holder meget af, er der også den gode grød.

Man kan være så uheldig at have fået havregrød til det stod én ud af ørene som lille, men så er her en ganske anden slags grød som man kan bruge til at få smag for sagerne igen.

Breakfast

Den grødblanding vi i øjeblikket sværger til her i huset er den flade maves grød fra Aurion. De har også andre grødblandinger i deres serie "den varme grød", men denne er øjeblikkets favorit hos os. Grødblandingen indeholder hirse, boghvede, quinoaflager, hørfrø, ristede mandler, lidt tørret frugt og en smule kanel. Netop denne blanding er glutenfri, hvilket er et særligt plus for glutenallergikere.

Jeg kan godt lide at variere det drys vi kommer på grøden - i dag var det en blanding af mandler, tørrede tranebær og abrikoser.

Frugt og nødder til grøden

Det er en dejlig blanding, der kan suppleres med lidt frisk frugt - f.eks æbler i tern.

Opskrift:

Godt drys til 4 portioner grød.

1 lille håndfuld mandler
3-4 tørrede abrikoser
2 spsk tørrede tranebær


Hak mandlerne groft. Skær abrikoserne i små tern. Bland det hele i en lille skål.


Hvis man ikke kan få fingrene i en grødblanding, kan man lave sin egen. Køb grovvalsede havregryn samt hvad du ellers kan finde af f.eks quinoa, hirse, boghvedeflager, bygflager, speltflager, risflager, osv. Bland 2 dele grovvalsede havregryn med 1 del hver af 1-2 forskellige gryn/flager. Kom evt. en lille smule hørfrø, solsikkefrø eller sesamfrø i blandingen. Kog grøden efter opskriften nedenfor - opskriften er til 4 portioner grød, hvis man gerne vil have plads til lidt andet også.

Opskrift:

2 dl grødblanding
6 dl koldt vand
½ tsk salt


Kom grødblanding og vand i en lille gryde og bring den i kog ved jævn varme under omrøring. Skru ned for blusset, læg låget halvt på gryden og lad grøden koge sagte i 5 minutter, mens der røres fra tid til anden.
Kom saltet i, kog grøden op og sluk for blusset. Læg låg på gryden og stil den lunt i 15 minutter, gerne pakket ind i et tæppe eller håndklæde (jeg bruger min overdimensionerede tehætte).

Den gode grød

Server grøden med lidt drys - vi brugte den ovennævnte blanding, samt lidt frisk æble i tern, en klat vegetabilsk smør og et drys kanelsukker. Man kan også hælde sojamælk og lidt ahornsirup på, nøjes med æblemos eller frisk frugt, og i øvrigt krydre sin grød med forskellige krydderier som man nu lyster.

Velbekomme!



The English Corner

Weekends leave us a bit of extra time for cooking breakfast, and apart from various egg-dishes we all enjoy, there is the freshly cooked chunky porridge with delicious toppings. Now, some may have had porridge day in and day out as kids, until they were sick and tired of it, but this porridge should be able to convince anyone to reconsider it as a delicious addition to the breakfast table.

Our current favourite porridge mix comes from the Danish grain and bread firm Aurion and contains millet, buckwheat, quinoaflakes, linseed, a bit of roasted almonds, dried fruit and cinnamon. You can shop for your own mix, or make one at home from 2 parts whole rolled oats and one part each of either millet, quinoa, buckwheat, rolled barley/spelt/rice or other favoured grains. Add a spoonful of linseed, sunflower or sesame seeds if you like.

The following recipe is for 4 people if you want to leave room for anything else as well.

Recipe:

Topping:
a small handful almonds
2 tbsp dried cranberries
3-4 dried apricots


Porridge:
200 ml porridge mix
600 ml cold water
½ tsp salt


For serving:
butter, fresh apple in cubes, golden sugar and a little cinnamon

For the topping, chop the almonds coarsely, dice the apricots and mix all together in a small bowl.

For the porridge, mix grain and water in a small pot and bring to the bowl over medium heat while stirring.
Lower the heat, cover the pot partially and let boil gently for 5 minutes, stirring occasionally.
Add salt to the pot, bring back to the boil, then cover and set aside in a warm place for 15 minutes - pack the pot in a blanket or towel to preserve the heat (I use my oversize tea cosy).

Serve the porridge in individual bowls with a small knob of butter, and top with the mixed fruits and nuts, fresh apple and a sprinkling of sugar and cinnamon.

Other toppings you can try are: milk (soy, rice or almond milk) and maple syrup, applesauce, fresh fruits and cream. You can also try your porridge with other spices such as cardamom, aniseed, ginger, etc.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar