torsdag den 18. december 2008

Kage

I dag var jeg til julefrokost på mit arbejde, og i stedet for traditionel dansk julemad, eller bare mad i det hele taget, fik vi kager - en hel masse forskellige kager. Fra kiksekage, over lagkage, brombærtærte og mandel-appelsinkage, til passionsfrugt-cheesecake med marinerede appelsiner.

Egentlig bliver der ikke bagt ret tit her i huset, bortset fra det daglige brød (eller rettere: det halv-ugentlige brød), så mængden af bageopskrifter på bloggen her er allerede misvisende, men jeg får alligevel lyst til at dele min opskrift på en ganske særlig intens chokoladekage.


A hearty bite...


Opskrift:

125 g vegetabilsk smør
100 g god mørk chokolade, min. 60%
5 æg
250 g fint rørsukker
kornene fra ½ stang vanilje
100 g fint speltmel
50 g kakao
1 tsk bagepulver


Jeg laver gerne dejen på køkkenmaskinen - det er nærmest en tyk chokolade-mayonnaise, som man vender de tørre ting i til sidst.

Tænd ovnen på 175°-185°.

Smelt smørret i en lille gryde. Hak chokoladen fint og rør den ud i det varme smør. Sæt til side.
Pisk æg og sukker hvidt og skummende med vaniljekorn (ca. 10 minutter).
Pisk smør-chokoladeblanding i i en tynd stråle.
Sigt mel, kakao og bagepulver sammen og vend det forsigtigt i dejen.

Breaking in the new mould
(click through image for recipe in English)

Hæld dejen i en smurt form og bag i 45-60 minutter, indtil kagen er netop færdig. Den må endelig ikke få for meget, for så bliver den tør. Den første gang må man prøve sig frem med sin ovn, så man får den rette kombination af temperatur og tid - kagen skal netop være fast nok til at der ikke længere hænger dej ved, når man stikker et træspyd ned i midten.
Lad kagen køle i formen i 5-10 minutter og vend den så ud på en rist.
Kagen kan pyntes med f.eks. lidt sigtet flormelis.
Server den gerne med melonsorbet, hindbærsorbet, eller flødeskum.

Velbekomme!



The English Corner:

This is our favourite intense dark chocolate cake. The cake is great in thin slices with fresh fruit or sorbet ice.

125g vegetable butter
100g dark chocolate (minimum 65% cocoa solids)
5 eggs
250g sugar
seeds of ½ vanilla pod
100g fine wheat or spelt flour
50g unsweetened cocoa powder
1 tsp baking powder


Set the oven to 175° C

To make the cake batter, melt the butter in a small saucepan.
Chop the chocolate finely and add to the butter. Stir until melted and set aside to cool slightly.
Beat the eggs, sugar and vanilla until pale and mounted (about 10 minutes). Add the butter and chocolate mixture in a thin stream while continuing to beat.
Sift the flour, cocoa powder and baking powder into the batter. Fold in carefully, using a spatula, to keep the batter as light and fluffy as possible.
Pour into a well greased cake mould (silicon moulds don't need greasing) and bake for 45-60 minutes, or until a thin wooden skewer inserted into the middle comes out clean.
Let the cake cool on a rack before removing it from the mould.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar